Behandlinger
Mælketænder
Flere af vores klinikker tager born ind som patienter. Kontakt os for at høre mere.
Tilfredse patienter
Vi har 4.9 stjerner på Trustpilot
Din lokale tandlæge
landsdækkende kæde - lokalt forankret
Alle tandbehandlinger hos en kæde
Også de komplicerede operationer
Vores hjerte banker for din tandsundhed
Hos os er kvalitet og tryghed i fokus
Mælketænder
En babys første tænder bryder frem, når barnet er omkring 6-10 måneder gammelt. De sidste mælketænder får man i 3-årsalderen, hvor man i alt har 20 mælketænder.
De første blivende kindtænder, får man omkring 6-års alderen. Disse 6-års tænder bryder frem lige bag de bagerste kindtænder. De første rokketænder (mælketænder, der bliver løse) er fortænderne – oftest i undermunden og derefter fortænderne i overmunden. Typisk bryder de blivende fortænder frem i samme periode som de første blivende kindtænder. Rokketænder kan altså godt forekomme, før 6-års tænderne bryder frem. Man har i alt 32 blivende tænder.
Mælketænder kan tage skade på samme måde som blivende tænder, men de behandles ikke altid på samme måde hos tandlægen. Eksempelvis er det sjældent, at man sætter en mælketand fast igen, efter den er blevet slået ud.
OBS! Enkelte af vores klinikker tilbyder børnetandpleje. Se hvilke her.
Hvornår får man mælketænder?
Babys første tænder bryder frem, når barnet er 6-10 måneder gammelt. Mælketænderne fortsætter med at bryde frem, indtil barnet er omkring 3 år gammelt og har opnået det fulde tandsæt på 20 mælketænder.
Hvilke tænder kommer først?
De første mælketænder, der bryder frem, er de 2 midterste fortænder i underkæben. Derefter følger de 4 fortænder i overkæben.
Se oversigten over hvilke tænder, der kommer først, og hvornår man får de sidste mælketænder.
6-års tænder
Et barn får de første blivende tænder omkring 6-års alderen. Disse 6-års tænder er kindtænder, der bryder frem lige bag de bagerste mælketænder. De øvrige mælketænder erstattes også af blivende tænder, når de falder ud.
Hvornår får man rokketænder?
De fleste børn får deres første rokketand i 5-6 års alderen. Det vil sige, at mælketænderne bliver løse og falder ud. Der kan dog gå flere måneder, før en tandkrone på en blivende tand bryder frem efter tab af en mælketand.
Hvornår får man de sidste blivende tænder?
De sidste kindtænder bryder frem i ungdommen (i 13-14 års alderen), og disse er typisk visdomstænderne. Det er dog ikke alle, der får visdomstænder. Det blivende tandsæt er på i alt 32 tænder. Tandrødderne er først fuldt udviklet 18 måneder efter tandfrembrud.
Tegn på tandfrembrud
Hvad er symptomerne på tandfrembrud?
Når mælketænderne bryder frem, vil et barn ofte være irritabel og have tendens til at savle mere, bide i ting og opleve forstyrret søvn. Men der vil også være synlige tegn på tandfrembrud på gummerne.
Tegn på tandfrembrud:
- Gummerne er hævede og føles hårde, hvor en tand bryder frem.
- Gummerne kan både være røde og lidt hvide i farven.
- Der kan komme lidt blod fra gummerne
Når 6-års tænderne og de øvrige blivende tænder bryder frem, vil barnet også opleve gener. Når tænderne bryder frem, kan det være forbundet med hævelse og ømhed. Visdomstænder kan især give anledning til gene, hvis pladsen i tandrækken er trang.
Hvordan passer man på mælketænder?
Man kan få huller i mælketænder på samme måde som i blivende tænder. God mundhygiejne er lige så vigtigt for et lille barn som for en voksen.
Vær dog særlig opmærksom på tænder i frembrud, uanset om det er en mælketand eller en blivende tand. I begyndelsen har en tand i frembrud ikke kontakt med den modsatte tand, når der bides sammen, hvorfor madrester nemmere kan sætte sig fast. Tænder i frembrud kan desuden være lidt vanskeligere at børste.
Vær derfor særlig opmærksom på barnets tandhygiejne, både når mælketænderne og de blivende tænder bryder frem.
Hvad gør man ved en skadet mælketand?
Mælketænder kan tage skade på samme måde som blivende tænder. Behandlingen ved en tandskade med mælketænder er dog ikke altid den samme. Ofte vil tandlægen prioritere, at den kommende blivende tand har mulighed for at udvikle sig normalt.
Hvad gør tandlægen hvis:
Hvis en mælketand er blevet slået ud, sættes den sjældent på plads igen.
Hvis en mælketand er blevet slået løs, vil tandlægen tage et røntgenfoto. Hvis ikke der er tegn på, at tandroden fra mælketanden skader den kommende blivende tand, så skal den løse mælketand blot have ro til at vokse sig fast igen. Det tager omkring 3 uger for en løs mælketand at vokse sig fast. Barnet må i denne periode kun indtage mad, der ikke er hårdt at tygge. Er der derimod tegn på, at den kommende blivende tand vil tage skade af den løse mælketand, vil tandlægen anbefale, at den løse tand fjernes.
Som regel vil en knækket mælketand blive trukket ud.
Hvis en mælketand er slået skæv, men barnet kan tygge normalt, vil tandlægen oftest afvente og se, om en skæv mælketand flytter sig på plads af sig selv. Hvis dette ikke er tilfældet, og den skæve mælketand er generende, så anbefaler tandlægen ofte, at tanden fjernes.
Kontakt altid tandklinikken, når dit barn har slået tænderne eller munden. Så vil de vurdere, om det er nødvendigt at undersøge skaden nærmere og give god råd.