Behandlinger
Tandudtrækning
Har du behov for en tandudtrækning ? Find en klinik nær dig.
Tilfredse patienter
Vi har 4.9 stjerner på Trustpilot
Din lokale tandlæge
landsdækkende kæde - lokalt forankret
Alle tandbehandlinger hos en kæde
Også de komplicerede operationer
Vores hjerte banker for din tandsundhed
Hos os er kvalitet og tryghed i fokus
Tandudtrækning
Står en tand ikke til at redde, eksempelvis som følge af paradontose eller en tandbyld, skal den fjernes ved hjælp af tandudtrækning. Nogle gange kan det dog være nødvendigt med en mere kompliceret tandudtrækning (kaldet amotio) – eksempelvis hvis der er tale om en visdomstand, der ikke er helt frembrudt.
Læs om tandkirurgi her.
Ved nogle tandudtrækninger skal hullet efter tanden lukkes med et par sting. Stingene skal fjernes af tandlægen efter 10-14 dage. Vil du have en ny tand? Efter din tandudtrækning, har du også mulighed for at overveje, hvordan tanden erstattes. Skal det være en tandbro, tandprotese eller tandimplantat? Spørg tandlægen til råds om den bedste løsning for dig.
En simpel tandudtrækning foregår under lokalbedøvelse, og er dermed så smertefri som muligt. Den mest almindelige komplikation er ”dry socket”, hvor det størknede blod i såret løsnes, hvilket kan være smertefuldt og forsinke helingen.
Du er i gode og trygge hænder hos tandlægen.dk. Vores tandlæger vil give dig en grundig vejledning, så din tandudtrækning heles hurtigt og så smertefrit som muligt.
Indholdsfortegnelse
- Hvordan foregår en tandudtrækning?
- Hvad er bivirkningerne ved en tandudtrækning?
- Hvad er en dry socket – og hvad er behandlingen?
- Hvad skal jeg vælge efter en tandudtrækning – en tandbro, protese eller tandimplantat?
- Gør det ondt at få fjernet en tand?
- Hvad koster en tandudtrækning?
- Vejledning – når du lige har fået trukket en tand
- FAQ
Hvordan foregår en tandudtrækning?
Behandlingen foregår under lokalbedøvelse, så den er så smertefri som muligt. Tandudtrækningen afsluttes ofte med, at hullet efter tanden lukkes med et par sting. Når en tand fjernes, vil der være hul i kæben, hvor tandrødderne har været. Det tager nogle måneder, før hullet helt er helet.
Sådan gør tandlægen ved en simpel tandudtrækning:
- Inden din behandling vil tandlægen give lokalbedøvelse.
- Tandlægen løsner derefter tanden fra tandkødet. Tanden rokkes frem og tilbage, indtil den løsner sig.
- Hullet efter tanden renses.
- I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at sy et par sting for at lukke hullet efter tanden. Trådene fjernes normalt af tandlægen efter 10-14 dage.
Det er normalt at opleve smerte og lidt hævelse de første par dage efter en tandudtrækning. Brug evt. lidt smertestillende håndkøbsmedicin. Nogle vil også opleve, at deres kind bliver blå-gul lidt ligesom et blåt mærke. Helingstiden efter en tandudtrækning tager normalt 10-12 dage.
Tandlægen vil give dig en grundig vejledning i, hvordan du skal passe på hullet efter en tandudtrækning, så det heles hurtigt.
Hvad er bivirkningerne ved tandudtrækning?
En simpel tandudtrækning (også kaldet en ekstraktion af en tand) er en enkel behandling, der normalt ikke giver anledning til risici eller bivirkninger. De fleste kan opleve lidt blødning og ømhed. Den mest almindelige komplikation er ”dry socket”
Læs endvidere tandlægens gode råd efter tandudtrækning her.
Komplikationer ved en tandudtrækning:
Efterblødning
Det er normalt at opleve moderat blødning efter en tandudtrækning. Bløder det meget, eller fortsætter problemet efter nogle dage, så tage kontakt til tandlægen. Læs også om efterblødning i vores vejledning.
Ømhed og smerte
Det er normalt at opleve smerte og ømhed efter en tandudtrækning. Dette kan normalt klares med smertestillende håndkøbsmedicin. Oplever du vedvarende eller stærk smerte efter 3-4 dage, så kontakt din tandlæge. Det kan være tegn på enten dry socket eller betændelse.
Dry socket
Dry socket er betegnelsen på en mindre komplikation, hvor det størknede blod i hullet efter tanden løsnes eller opløses, før såret er helet. Dette kan være smertefuld og forsinke helingsperioden. Læs om behandlingen af dry socket her.
Beskadiget nerve
Hvis en nerve er blevet beskadiget under tandudtrækningen, kan man opleve følelsesløshed eller en prikkende fornemmelse i læber, tunge eller hage. Normalt er det forbigående, men i sjældne tilfælde kan det blive kronisk. Kontakt tandlægen, hvis du har mistanke om en nerveskade efter en tandudtrækning.
Bihulebetændelse
Har du fået trukket en tand i overmunden, så kan der opstå et hul mellem munden og bihulen, hvilket kan give større tendens til bihulebetændelse.
Kæbeproblemer
I meget sjældne tilfælde kan en tandudtrækning føre til kæbeledsproblemer. Oplever du smerter i kæben efter tandudtrækning eller problemer med at tygge eller åbne munden, så kontakt straks din tandlæge.
Betændelse
Infektioner som følge af en tandudtrækning er sjældne. Symptomer er feber, hævelse, smerte, kulderystelser, materie, dårlig ånde og dårlig smag i munden samt evt. problemer med at åbne munden. Kontakt straks din tandlæge, hvis du oplever tegn på betændelse efter tandudtrækning. Tandlægen vil typisk udskrive en recept på antibiotika.
Hvad er en dry socket
– og hvordan behandles det?
Tandudtrækning efterlader et åbent sår i selve kæben, hvor tandrødderne var. Hullet kan nogle gange være så stort, at knoglen er blottet. Derfor er det ofte nødvendigt at lukke hullet med et par sting. I hullet opstår der normalt en blødning. Når blodet er størknet, er det med til at isolere og beskytte hullet.
Hvis det størknede blod løsnes, vil såret blive blotlagt og udtørret. Der kan opstå det man kalder en ”dry socket” (alveolitis sicca). Dette kan være så smertefuldt, at smertestillende håndkøbsmedicin ofte ikke er nok.
Din tandlæge vil rådgive dig om, hvordan du undgår dry socket. Skulle du opleve problemet, kan du heldigvis selv gøre noget ved problemet:
Læg et sammenrullet stykke gazebind dyppet i nellikeolie ovenpå selve hullet (ikke nede i hullet). Bid forsigtigt sammen. Denne behandling har øjeblikkelig virkning.
Behandling med gazebind kan dog forlænge helingsperioden lidt, som normalt er 10-12 dage.
Oplever du stærk og vedvarende smerte eller tegn på betændelse som feber og hævelse, så kontakt straks din tandlæge.
Læs også vores vejledning med gode råd efter en tandudtrækning her.
Hvad skal jeg vælge efter en tandudtrækning – en tandbro, protese eller tandimplantat?
Ved udtrækning af en tand er det hele tanden, der fjernes. Det er eksempelvis ikke muligt at erstatte den mistede tand med en stifttand, da tandrødderne mangler.
Ønsker du en kunstig tand i stedet, så kan overveje at få en tandbro, protese eller et tandimplantat. Uanset løsningen, vil den kunstige tandkrone kunne matches i farven på dine naturlige tænder. Spørg din tandlæge og få det bedste råd.
Tandbro
En tandbro erstatter enten en enkelt eller flere mistede tænder. Tandkronen består af kunstige tandkroner, der loddes sammen, så de danner en ”bro” mellem to naturlige nabotænder, der fungerer som ”bropiller”. Det er derfor nødvendigt at nabotænderne til den manglende tand er både sunde og stærke, hvis man skal have en tandbro.
Læs mere om tandkroner og tandbroer her
Tandimplantat
Et tandimplantat er en kunstig tandrod, der sættes fast i kæben, hvor man mangler en tand. Dette sker ved et kirurgisk indgreb. Ovenpå de enkelte implantater monteres kunstige tandkroner.
Læs mere om tandimplantater her
Tandprotese
En tandprotese kan være en mulighed, hvis man har mistet flere tænder i tandrækken. En tandprotese kræver ikke kirurgisk operation, og derfor kan løsningen være en fordel, hvis ens kæbeknogle evt. ikke er egnet til tandimplantater.
Læs mere om tandproteser her
Gør det ondt at få fjernet en tand?
En simpel tandudtrækning foregår under lokalbedøvelse, så behandlingen er så smertefri som muligt.
En operativ fjernelse af en tand (også kaldet amotio) kan være mere omfattende. Eksempelvis, hvis man ved kirurgisk operation fjerner en visdomstand, der ikke er helt frembrudt. Her vil det nogle gange være en fordel at udføre indgrebet under narkose.
Hvad koster tandudtrækning?
Prisen og det offentlige tilskud på en lang række behandlinger, herunder tandudtrækning, er fastlagt mellem Danske Regioner og Tandlægeforeningen. Det betyder, at prisen er ens uanset hvilken tandlægeklinik, du bliver undersøgt og behandlet på.Drejer det sig om tandudtrækning, hvor operation er nødvendig, kan prisen variere.
Vi samarbejder også med Sygeforsikringen Danmark, der giver tilskud på tandudtrækning afhængig af din personlige dækningsgrad.
Har du brug for en betalingsordning?
Hos tandlægen.dk kan du dele betalingen for din behandling op på en række faste månedlige ydelser, så udgiften bliver mere overkommelig. Tandlægen.dk har indgået samarbejde med Resurs Bank.
– hvis du har fået foretaget en tandudtrækning
Vejledning
Gode råd, når du lige har fået fjernet en tand.
- Tag den med ro
Hullet efter din tand har brug for ro til at heles. Hold dit blodtryk i ro ved at undgå fysisk aktivitet som cykling, sport og motion de første 3-4 dage. Ellers risikerer du, at såret bløder og tager længere tid at heles. - Undgå at røre ved såret
Undgå at røre ved såret med din tunge eller fingre. Såret skal have ro til at heles. Hvis du får bakterier ind i munden øger det også risikoen for betændelse. - Mundskyl
Undgå at bruge mundskyl den dag, hvor du har fået en tandudtrækning. Det følgende døgn efter indgrebet, kan du skylle såret med klorhexidin 0,12%. Dette kan du gøre op til tre gange dagligt i nogle dage for at modvirke betændelse. Tandpasta ophæver imidlertid virkningen af klorhexidin, og derfor skal du undgå at skylle munden med mundskyl 1 time før og efter tandbørstning. - Mad
Spis først, når bedøvelsen er aftaget. Undgå derefter i nogle dage at tygge i den side af munden, hvor tanden er fjernet. Mad og drikke må ikke være varmt. Det første døgn efter en tandudtrækning, er det bedst at spise kold mad, der er blød eller flydende. - Undgå sugerør og rygning
I det første døgn, bør du undgå at bruge sugerør eller at ryge. Undertrykket i munden ved sugerør og rygning kan få såret til at springe op. Rygning kan også forsinke helingen af såret. - Drikke
Undgå varme drikke samt sodavand og alkohol de første 2-4 dage efter en tandudtrækning. Alkohol øger blodtilførslen og kan give anledning til efterblødninger. Alle disse drikke risikerer desuden at opløse det størknede blod i såret og forsinke helingen. - Sov med hovedet højt
De første par nætter må du gerne sove med hovedet højt på et par puder. Dermed lettes blodtrykket, og såret har lettere ved at hele. - Tandbørstning
Hold god mundhygiejne, men vær forsigtig med tandbørstning. Undgå at børste og bruge tandtråd i området omkring hullet efter din tand. - Efterblødning
Det er normalt med moderat blødning fra såret den første dag. Bløder det lidt mere, kan du lægge et sammenrullet stykke gazebind direkte på såret. Bid sammen, så bindet trykkes på såret. Hold det nede i ca. 30-45 minutter – skift evt. gazebind et par gange. Hvis blødningen fortsætter, så kontakt din tandlæge eller læge. - Brug ispose
Hvis din kind er meget hævet, kan du det første døgn nedbringe hævelsen ved at komme en ispose på kinden i 10 minutter ad gangen med 20 minutters pause imellem. Isposer kan købes på apoteket.
FAQ
Det er helt normalt at opleve ømhed og smerte efter tandudtrækning. Normalt aftager smerten over 2-4 dage. Oplever du stærk eller vedvarende smerte efter ca. 2 dage, kan det være tegn på betændelse eller en dry socket. Kontakt straks din tandlæge.
Vent med at spise mad efter en tandudtrækning, til bedøvelsen har lagt sig. Den dag du har fået fjernet tanden, bør du spise kold, flydende eller blød kost, så helingen ikke forstyrres. Hvis såret er syet sammen, bør kosten de efterfølgende dage ikke være for grov. Tyg gerne i den modsatte side af, hvor du har fået trukket en tand ud.
Undgå at drikke sodavand de første 2-4 dage efter en tandudtrækning. Sodavand risikerer at opløse det størknede blod i såret og forsinke helingen. Undgå også varme drikke samt alkohol.
Det er normalt at opleve ømhed og smerter efter en tandudtrækning. Ved større indgreb i forbindelse med en tandudtrækning, kan en nabotand blive beskadiget. Dette er dog sjældent. Smerter efter en tandudtrækning kan være diffuse og opleves ofte som ondt i kæben. Har du stærke eller vedvarende smerter efter en tandudtrækning, så kontakt straks din tandlæge.
En kindtand kan fjernes ved simpel tandudtrækning. Kindtænder kan have flere og mere komplicerede rødder end fortænder, men med mindre der er særlige forhold, der besværliggør tandudtrækningen, så kan den foretages uden kirurgiske indgreb. Din tandlæge vil kunne rådgive dig om dine muligheder.
Ved en simpel tandudtrækning lukker tandlægen almindeligvis hullet med et par kirurgiske sting. Disse sting skal fjernes af tandlægen efter 3-4 dage. Der er derfor normalt ikke et hul efter tanden, som madrester kan falde i. En almindelig komplikation ved tandudtrækning er dry socket, hvor det størknede blod opløses. Derved kan såret blive åbnet lidt.
Betændelse kan godt give anledning til at en tand må trækkes ud. Eksempelvis hvis en rodspidsamputation ikke har løst problemet med en betændt tand. En tandbyld kan også vokse sig så stor, at tanden må fjernes. Men i langt de fleste tilfælde kan betændelse i munden behandles, uden at man nødvendigvis får trukket tænder. Din tandlæge vil kunne give dig det bedste råd.
I visse tilfælde kan en tand side så løs, at det er muligt selv at trække den ud med de bare fingre. Men det bør man bestemt ikke gøre. Den udtrukne tand vil efterlade et åbent sår, hvor der risikerer at opstå betændelse. Tal åbent med din tandlæge om dine muligheder. Din tandlæge er der for at hjælpe og vil sørge for, at din behandling bliver så sikker og smertefri som muligt.
I det første døgn, bør du helt undgå at ryge. Undertrykket i munden ved rygning kan få såret til at springe op. Generelt bør du undgå rygning i perioder, mens såret efter din tand heles, da rygning kan forsinke helingsprocessen.
Tandudtrækning foregår under lokalbedøvelse så smertefrit som muligt. Er du gravid, så vil tandlægen sørge for at du får rette bedøvelse, så både du og dit kommende barn får den bedste behandling.