Behandlinger

Bideskinne

Har du smerter i kæben eller skærer du tænder? En bideskinne kan være løsningen. Kontakt os i dag.

Bideskinne
Tilfredse patienter

Tilfredse patienter

Vi har 4.9 stjerner på Trustpilot

Lokal tandlæge

Din lokale tandlæge

landsdækkende kæde - lokalt forankret

alle tandbehandlinger

Alle tandbehandlinger hos en kæde

Også de komplicerede operationer

tandsundhed

Vores hjerte banker for din tandsundhed

Hos os er kvalitet og tryghed i fokus

Bideskinne

Har du tegn på slid på tænderne, og oplever du træthed, hovedpine og ondt i kæben? Så kan det skyldes, at du ubevidst skærer tænder om natten eller ufrivilligt bider tænderne hårdt sammen i løbet af dagen, hvilket kaldes tandpres.

Tænderskæren (som hedder bruxisme på fagsprog) kan i de fleste tilfælde behandles både hurtigt og effektivt med en bideskinne. Tandskinnen fremstilles, så den passer præcis til den enkelte bruger. Den består af gennemsigtig plast og benyttes overvejende om natten.

Kæbesmerter kan imidlertid have mange andre årsager, end at man skærer tænder i søvne – eksempelvis muskelspændinger et helt andet sted på kroppen. Har du ondt eller er øm i kæben, er det derfor vigtigt at blive grundigt undersøgt af en tandlæge.

Du er i trygge hænder hos tandlægen.dk, hvor vi har tandlæger med stor viden om både bideskinner og bidfunktionsproblemer. Her vil du kunne få en grundig vejledning, der ofte vil bestå i en kombination af effektive behandlinger.

Forebyg syreskader

Hvorfor skærer man tænder?

Bruxisme er meget almindeligt, og mellem 10-20% af den voksne befolkning skærer tænder om natten. Bruxisme anses for at være en form for søvnforstyrrelse. Et barn kan også skære tænder, dog bedres bruxisme hos børn ofte med alderen.

Tænderskæren kan have mange årsager:

  • Tænderskæren hos voksne skyldes primært forhold i centralnervesystemet og kan desuden være påvirket af stress, koffein, alkohol og nikotin.
  • Tænderskæren kan hænge sammen med hjerneskade og opstå efter sygdom. Det kan også være en bivirkning ved nogle typer medikamenter som eksempelvis medicin mod depression.

Skærer du tænder om natten, vil du ofte kunne afhjælpe problemet ved at ændre nogle få livsstilsvaner. Hos tandlægen kan du desuden få en effektiv behandling med bideskinne, som forhindrer, at du skærer tænder og dermed får en bedre hverdag med mindre smerter og træthed.

Hvad er symptomerne på tænderskæren?

Det er ikke altid, man selv er klar over, at man skærer tænder om natten. Det er ofte tandlægen, der opdager, at man skærer tænder på baggrund af slid på tænderne.

Nogle gange vil det være nødvendigt at supplere diagnosen med en elektronisk registrering af kæbemuskel aktivitet under søvn.

Symptomer på tænderskæren:

  • At man skærer tænder om natten
  • Tænderne får slidte tyggeflader og skærekanter
  • Der er mærker på slimhinderne i kindkødet og/eller på tungen
  • Besvær med at tygge
  • Isninger i tænderne
  • Svimmelhed, spændingshovedpine, nakkespændinger eller smerter i kæbe, ansigt, tinding eller ører. Disse symptomer er afledt af den dårlige søvnkvalitet, man oplever, når man skærer tænder.

Hvornår har man brug for en bideskinne?

En bideskinne kan afhjælpe en lang række gener forbundet med
enten ufrivillig tandpres, eller at man skærer tænder om natten. Eksempelvis svimmelhed, hovedpine og nakkespændinger. Ved at undersøge dit tandslid vil din tandlæge kunne vurdere, om disse gener skyldes, at du skærer tænder.

Bideskinner kan desuden også afhjælpe ømme kæbemuskler og spændinger, der skyldes visse bidfunktionsproblemer.
I dette tilfælde er det ekstra vigtigt med en grundig undersøgelse hos en erfaren tandlæge med særlig ekspertise i bidfunktion.

En bideskinne afhjælper:

Svimmelhed, hovedpine, nakkespændinger eller smerter og ømhed i kæbeled, ansigt eller ører mv. afledt af dårlig søvnkvalitet grundet at man skærer tænder om natten (bruxisme)

Smerter i kæbe, tindinger eller ører. I dette tilfælde vil en bideskinne normalt være en af flere behandlinger, som din læge vil anbefale.

Kæbesmerter i forbindelse med skævt bid. I dette tilfælde bør man dog overveje tandregulering som en mere permanent løsning.

bideskinne

Hvordan virker en bideskinne?

En bideskinne (også kaldet RFS skinne) forhindrer ikke, at man skærer tænder. Den forebygger derimod yderligere slid på tændernes emalje og dermed huller i tænderne. En bideskinne modvirker desuden spændinger og dermed ømhed og smerte i kæbe, ansigt og ører.

På fagsprog siger man, at en bideskinne er refleksfrigørende (forkortet RFS), fordi den forhindrer sammenbid, så musklerne kan slappe af.

Hvornår bruges en bideskinne?
Bideskinner benyttes overvejende om natten. Nogle vælger dog også at bruge dem i dagtimerne, især hvis man har tendens til ufrivilligt at bide tænderne hårdt sammen (kaldet tandpres). Dermed afspændes kæbemusklerne, mens man har bidskinnen på.

Hvorfor er en bideskinne fra tandlægen bedst?
Bideskinner kan købes i håndkøb og online mange steder, også på apoteket. Den mest effektive bidskinne er dog den, du får hos tandlægen. Den er nøje fremstillet og tilpasset præcis til dig. Det giver den bedste nattesøvn – og den bedste start på dagen.

Hård eller blød plast – hvilken bideskinne skal jeg vælge?

  • En bideskinne i hård plast er at foretrække, hvis man bider hårdt sammen samtidig med, at man skærer tænder. Den hårde plast kan tåle højt tryk.
  • En bideskinne i blød plast kan være løsningen, hvis man oplever smerte eller andre gener i forbindelse med, at man bider hårdt sammen, eller hvis man har tandkroner, som skal beskyttes mod et hårdt bid.

Få mere info!

Hvordan tager tandlægen mål til en bideskinne?

Hvis din tandlæge vurderer, at en bideskinne vil være en effektiv løsning for dig, tages der først røntgenbilleder. Derefter tages der aftryk af dine tænder, så din bideskinne passer præcist til dine tænder. Det er vigtigt, at bideskinnen sidder godt om natten og ikke generer din søvn.

Efter ca. 14 dage kan du hente din bideskinne hos tandlægen. Her vil tandlægen tilpasse tandskinnen og kontrollere, at den sidder behageligt.

Du vil fremover skulle anvende din bideskinne, så længe du lider af tænderskæren.

bideskinne

Hvad koster en bideskinne?

Din tandlæge vil kunne oplyse dig om prisen på en bideskinne. Vi samarbejder også med Sygeforsikringen Danmark, der giver tilskud afhængig af din personlige dækningsgrad.

Har du brug for en betalingsordning?

Hos tandlægen.dk kan du dele betalingen for din behandling op på en række faste månedlige ydelser, så udgiften bliver mere overkommelig. Tandlægen.dk har indgået samarbejde med Resurs Bank.

Vejledning

– når man lige har fået bideskinne

  • Kan man selv gøre noget for ikke at skære tænder om natten?
    Gode soverutiner med faste sengetider kan forbedre din søvnkvalitet. Er din tænderskæren påvirket af stress, så overvej nogle afspændingsøvelser. Tænderskæren påvirkes også ofte af alkohol, kaffe og rygning.
  • Hvordan rengør jeg min bideskinne?
    Rengøring af en bideskinne er enkelt. Hver gang du tager bideskinnen ud, bør du skylle den med varmt (men ikke kogende) vand og børste den med en tandbørste og mild sæbe for at fjerne bakterier og belægninger. Brug ikke tandpasta.
  • Hvordan opbevares en bideskinne, når man ikke bruger den?
    Bideskinnen skal opbevares i det plasthylster den lå i, da du fik den udleveret. Den skal opbevares et rent og tørt sted, så den ikke samler bakterier.
  • Skal man børste tænder, som man plejer?
    Du bør børste tænder og bruge tandtråd, som du plejer. God mundhygiejne er ekstra vigtigt, når du har bideskinne. Især inden du tager skinnen på.
  • Hvordan ved jeg, om bideskinnen sidder rigtigt?
    Din bideskinne skal sidde behageligt. Den må ikke vippe eller løsne sig. Kontakt din tandlæge, hvis bideskinnen virker ubehagelig at have på.
    By clicking 'Accept All' you consent that we may collect information about you for various purposes, including: Statistics and Marketing