Blogindlæg

Den store tandpasta guide

Tandpastaguide
Tilfredse patienter

Tilfredse patienter

Vi har 4.9 stjerner på Trustpilot

Lokal tandlæge

Din lokale tandlæge

landsdækkende kæde - lokalt forankret

alle tandbehandlinger

Alle tandbehandlinger hos en kæde

Også de komplicerede operationer

tandsundhed

Vores hjerte banker for din tandsundhed

Hos os er kvalitet og tryghed i fokus

tandpasta

Tandpasta guide

Du tænker højst sandsynligt ikke over, hvilken tandpasta, du bruger. Nogle køber en forskellig fra gang til gang mens andre sværger til den samme. Uanset hvilken tandpasta-type, du er- er valget af tandpasta ikke uden betydning- hverken for dine tænder eller for din generelle sundhed. I denne guide kan du læse om, hvad du bør prioritere, når du vælger en tandpasta.

Fluorid- godt eller skidt?

Den seneste tids fokus på PFAS som også kaldes fluorstoffer har fået mange til at undgå tandpasta med fluorid. Men det er ikke en god ide. Fluorstoffer og fluorid er nemlig ikke det samme. Det er korrekt, at fluorstoffer er farlige og bør undgås- især når det handler om noget, der indtages. Fluorid derimod har en bevist effekt, når det handler om at forebygge huller i tænderne og er derfor en nødvendighed i en effektiv tandpasta. Fluorid sænker simpelthen udviklingen af caries. Det er dog vigtigt at nævne at fluorid, på trods af den gavnlige effekt, ikke bør indtages i større mængder- i særdeleshed når det gælder børn.

Læs hvor meget tandpasta du bør bruge til dit barn her.

Kræftfremkaldende stoffer i tandpasta?

Fluorid er ikke det eneste stof du bør holde øje med, når du vælger tandpasta. Tjek også om tandpastaen indeholder stoffet titaniumdioxid. Titianiumdioxid går også under betegnelsen titanium dioxide, titanium dioxide (nano) eller CI 77891.

Titaniumdioxid er et farvestof, der anvendes i mange plejeprodukter og kosmetik- og også tandpasta. Det er med til at gøre tandpastaen hvid.

Problemet med dette stof er, at det er meget usundt at indtage. Stoffet er mistænkt for at skade menneskets DNA samt at være kræftfremkaldende ved indtagelse*. Derfor har det været forbudt at tilsætte i mad og drikke siden 2021- men er altså stadig lovligt at tilsætte tandpasta.

Da det er uundgåeligt at indtage tandpastaen, når man børster tænder, anbefaler vi, at du vælger en tandpasta uden titianiumdioxid.

Kræftfremkaldende stoffer i tandpasta

Tandpasta der giver hvidere tænder

Selvom det lyder smart, er der desværre ingen beviser for at whitening tandpasta har en blegende effekt på tænderne. Hvis du drømmer om et hvidere smil kan du i stedet overveje en tandblegning i samarbejde med din tandlæge.

Skal tandpastaen skumme?

Hvorvidt tandpastaen skal skumme eller ej er en smagssag, men det påvirker ikke dens effektivitet. Det er stoffet Natrium Lauryl Sulfat, der får tandpastaen til at skumme. Hvis du har sarte slimhinder og tendens til at få blister i munden, anbefaler vi at vælge en tandpasta uden dette stof, da det kan forværre blisterne. **

Læs vores andre blogindlæg

    By clicking 'Accept All' you consent that we may collect information about you for various purposes, including: Statistics and Marketing