Symptomer

Herpes

Læs mere om herpes i munden og hvordan det kan behjælpes.

Herpes
Tilfredse patienter

Tilfredse patienter

Vi har 4.9 stjerner på Trustpilot

Lokal tandlæge

Din lokale tandlæge

landsdækkende kæde - lokalt forankret

alle tandbehandlinger

Alle tandbehandlinger hos en kæde

Også de komplicerede operationer

tandsundhed

Vores hjerte banker for din tandsundhed

Hos os er kvalitet og tryghed i fokus

Hvad er herpes?

Herpes (også kaldet forkølelsessår) skyldes en virus. Sårene ligner små blærer. Herpes opstår overvejende på læberne og i mundhulen – det vil sige i slimhinderne på indersiden af kinderne samt tungen, svælget og tandkødet.

Forkølelsessår ligner små betændelsesblærer, der hurtigt brister og bliver til sår. Efter nogle dage opstår der en sårskorpe, som senere falder af.

Herpes er en smitsom virussygdom. Virus overføres ved nærkontakt med såret eller spyt, som indeholder virus. De fleste voksne har sygdommen latent, og herpes kan typisk komme i udbrud i forbindelse med forkølelse, influenza, stress, høj sol eller ved hormonelle påvirkninger.

Der findes behandling mod herpes i munden i form af cremer, der kan købes på apoteket uden recept. Disse skal dog anvendes i opløbet, inden forkølelsessårene er i udbrud. Læs mere om symptomerne i teksterne her.

Du er i trygge hænder hos tandlægen.dk. Har du spørgsmål om tandbehandlinger og forebyggelse, er du altid velkommen til at kontakte din lokale klinik.

Hvad er symptomerne på herpes i munden?

Herpes (eller forkølelsessår) er små betændelsesblærer, der hurtigt brister og bliver til sår. Efter nogle dage opstår der en sårskorpe, som senere falder af. Der er ingen ar efter et forkølelsessår.

Det mest almindelige sted at få herpes er på læben og i mundhulen – det vil sige i slimhinderne på indersiden af kinderne samt i svælget (halsen), tungen og på tandkødet. Man kan også få herpes i ansigtet og på kønsorganerne. Et herpesudbrud varer ca. 10-14 dage. De fleste, der jævnligt har herpes, oplever udbrud ca. 2-3 gange om året.

Symptomer på herpes:

  • Små betændelsessår med sårskorpe
  • Ømhed, følelsesløshed, kløe eller svie i såret

Lider man i forvejen af kronisk eksem i ansigtet og på kroppen, kan en kraftig forværring af dette være tegn på herpesudbrud.

Fakta

Hvem får herpes?

Omkring 80% af alle voksne er bærere af herpesvirus, og ca. 20% har tilbagevendende forkølelsessår. Man smittes typisk med herpes, når man er barn. Herpesvirus forbliver i kroppen hele livet, hvor det ligger i dvaletilstand og kan blive aktiveret som nye herpesudbrud.

Hvad er årsagerne til herpes?

Herpes skyldes en virus (herpes simplex). Sygdommen er smitsom og overføres ved nærkontakt med et sår eller spyt, som indeholder herpesvirus.

Følgende kan fremprovokere herpesudbrud:

  • Forkølelse, influenza eller andre fysiske sygdomme, hvor man har nedsat immunitet
  • Stærkt sollys. Brug evt. læbepomade, der indeholder høj solfaktor
  • Stress
  • Menstruation
  • Hormonelle forandringer
  • Fødemidler med aminosyren tryptophan (eksempelvis chokolade og nødder), hvis man samtidig tager et kosttilskud med aminosyren lysin.

Man er mere tilbøjelig til at udvikle et alvorligt forløb med herpes hvis:

  • Man har astmaeksem eller børneeksem, hvor man risikerer at få større udbrud af herpes, som spreder sig til større dele af ansigtet og halsen.
  • Man er nyfødt. Heldigvis udvikler nyfødte under 6 måneder sjældent herpes, da de er beskyttet af antistoffer fra deres mor.
  • Man i forvejen har et svækket immunforsvar, f.eks. ved cancer, HIV/AIDS, organtransplantation, længerevarende behandling med høj dosis af binyrebarkhormon, osv.
herpes i munden

Har jeg herpes eller blister?

Et herpesudbrud kan til forveksling ligne et udbrud af blister (også kaldet blæner). Blister er små hvide betændelsessår, der brister efter nogle dage og skaber små sår. Blister får man i munden samt på ganen, tandkødet, tungen og læberne

Læs mere om blister samt symptomer, årsager og behandlinger her.

Hvordan behandles herpes i munden?

Er man generet af hyppige udbrud af forkølelsessår, så kan man købe en creme, der hæmmer herpesvirus på apoteket. Denne kan købes uden recept. Det er vigtigt at starte behandling mod herpes, når de første symptomer viser sig.

  • Ømhed, kløe eller svie
  • Prikken i huden

Hvis cremerne mod herpes ikke virker tilstrækkeligt, så bør man kontakte sin læge, som evt. kan udskrive recept på et forebyggende virushæmmende stof i tabletform.

    By clicking 'Accept All' you consent that we may collect information about you for various purposes, including: Statistics and Marketing